VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Stormschade: wat kun je claimen bij de verzekering?

Geplaatst op: 06-06-2019, 08:44:27

Omgewaaide bomen, rondvliegende dakpannen en wateroverlast. Het gaat flink te keer buiten. Welke schadeclaims vallen er onder welke verzekering en wat kun je doen om schade te voorkomen?

Bij een storm met enorme buien, zoals vandaag, ontstaat op veel plekken schade. Sommige schadegevallen kun je echter niet voorkomen. Dan is het goed om te weten hoe je bent verzekerd.

Een overzicht met behulp van Independer en verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

  1. Waar moet ik allereerst op letten?

Goed om te weten is dat de expert van je verzekeraar die langskomt de stormschade goed wil kunnen opnemen. Het is daarom van belang om het tijdstip zo goed mogelijk te registreren en de stormschade die is ontstaan niet direct op te ruimen.

Begin ook niet direct met het zelf herstellen van de schade. Dit moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.

  1. Wanneer is er überhaupt sprake van stormschade?

In weerberichten wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Maar bij de meeste verzekeraars is er bij windkracht 7 al sprake van een storm. Zij gaan daarbij af op metingen van het KNMI. 

  1. Welke schade aan mijn woning wordt vergoed?

Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak). Denk bij stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen. Ook waterschade, zoals lekkages of ondergelopen kelders door noodweer, vallen hieronder.

Bij alleen een inboedelverzekering zijn claims van stormschade vaak lastiger. Verzekeraars zijn niet happig op claims van spullen zoals meubelen of bloempotten die zijn achterlaten in je tuin.

Hetzelfde geldt voor achterstallig onderhoud of spullen die zijn beschadigd doordat je ramen nog openstonden. Voor andere schadeoorzaken door storm of extreme neerslag ben je vaak wel verzekerd met een inboedelverzekering.

  1. Hoe zit het met schade aan mijn auto?

De verplichte WA-autoverzekering dekt alleen tegen schade die jij met je auto bij anderen heb veroorzaakt - en geen dus geen enkele vorm van stormschade. Heb je echter een WA + beperkt casco autoverzekering of een all risk-autoverzekering dan valt stormschade daar wel onder. Ook hier geldt weer: check je polisvoorwaarden.

Ook noemenswaardig is dat stormschade bij sommige verzekeraars invloed heeft op je premie en bij andere juist niet. Daarnaast geldt er vaak een eigen risico, die de verzekeraar dus aftrekt van de schadevergoeding die je krijgt bij een storm.

  1. Geldt er ook een eigen risico? 

Belangrijk om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade. Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 225 en 500 euro. Check dit daarom in je polisvoorwaarden.

  1. Waar kan ik zelf doen om stormschade in het vervolg te beperken?

Woning:

  1. Sluit deuren en ramen.
  2. Berg losliggende spullen op en zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols gesloten zijn.
  3. Maak een rondje rond je huis om te controleren of zaken als schuttingen, dakpannen en versieringen aan muren vastzitten.
  4. Zorg dat je dakgoten en regenpijpen schoon zijn. 
  5. Snoei bomen in je tuin regelmatig en verwijder loshangende takken.

Auto:

  1. Ga bij voorkeur de weg niet op tijdens een storm.
  2. Moet dat toch? Houd ruim afstand tijdens flinke buien en denk aan je snelheid.
  3. Houd beide handen aan je stuur. Een plotselinge rukwind kan grote gevolgen hebben. 
  4. Ga niet met een aanhanger op pad.
  5. Parkeer je auto indien mogelijk niet onder een boom.

Bron: www.msn.com van 6 juni 2019

Vorige pagina